pemi.jpg
Pemi är specialicerade på uppdrag i fjällvärlden och jobbar bland annat i Sälen, Lindvallen, Tandådalen, Stöten, Kläppen, Orsa Grönklitt, Himmelfjäll och Idre fjäll.

Ventilationsfokus i fjällvärlden

Intresset för svenska fjällvärlden är stort. Under pandemin ökade intresset ytterligare och byggandet i fjällen är intensivt. Instalcobolaget Pemi Ventilation i Orsa rider på vågen och har fokus på ventilationsarbeten i de stora skidorterna Sälen och Idre.

Per Sundberg är vd för Pemi Ventilation. Han är övertygad om att pandemin definitivt har ökat folks intresse att vilja vara mer ute i naturen, både sommar och vinter. I sin tur har det lett till ett intensivt byggande på de svenska skidorterna, i främst Sälenfjällen, Himmelfjäll och Idre Fjäll, där Pemi har och har haft mycket jobb de senaste åren.

Pemi utför ventilationsjobb, både vid nybyggnationer och renoveringar vid skidanläggningar och vid produktion av lägenheter och fjällstugor åt i första hand byggbolag och bostadsrättsföreningar.

Bland uppdragsgivarna finns Peab, Österling Bygg och byggfirman Nils Skoglund samt andra stora byggentreprenörer och en rad lokala byggfirmor som Älvdalsgruppen, Norrdala Bygg, Knuts Bygg och Mora Bygg, som alla jobbar i fjällvärlden. Nyligen har Pemi utfört ventilationsuppdrag vid nya Skistar Concept Store i Lindvallen.

I flera av projekten som Pemi har jobbar de tillsammans med andra Instalcobolag.

– Ett stort jobb som vi har nu är Sälens polisstation, där jobbar vi tillsammans med Instalcobolagen Automationsbolaget och Henningssons Elektriska.

PeMi Ventilation grundades år 2000 av Per Sundberg, (Pe) och Michael Dahlberg, (Mi).

Brett kundregister
Under de senaste åren har företagets omsättning mer än fördubblats, från 20 miljoner till drygt 42 miljoner kronor. Pemi har många återkommande fasta kunder och bland dem märks både stora byggentreprenörer, industrier och mindre lokala byggfirmor. En viktig orsak bakom företagets framgångar och en dubblad omsättning de senaste åren är enligt Per Sundberg att Pemi har ett brett kundregister i olika branscher. 

– Det har gått spikrakt uppåt. När vi omsatte 20 miljoner trodde vi att det inte skulle gå att komma så mycket längre, berättar Per Sundberg.

Pemi gör även ventilationsjobb åt företag inom andra branscher, som till exempel trä- och metallindustrin.

– Vi gör också nischade specialuppdrag.  Min kollega Michael Dahlberg installerar till exempel ventilation åt företag i laboratoriemiljöer i hela Sverige och i Norge. Ibland gör vi även utlandsjobb utanför Norden. Installation i dessa miljöer kräver specialkompetens inom både ventilation, värme och kyla.

Stort engagemang
Som framgångskoncept vill Per Sundberg också räkna in engagemanget bland de 14 anställda.

– Vi har fantastiska medarbetare och hög kvalitet i det vi lämnar efter oss. De vi jobbar åt blir aldrig besvikna och vi levererar både på bred och djup nivå. Vi ska vara den som levererar bäst. Det är vår målsättning.

Per Sundberg konstaterar också att Pemi har ett bra nätverk, där de lägger ut konstruktionsritningarna på externa bolag för att sedan utföra konstruktionerna själva, eller tillsammans med de externa bolagen.